Je dvojí způsob, jak takto obarvit vajíčka. První je za studena, když se uvaří vejce a barvivo zvlášť. Po vychladnutí barviva se uvařená vejce do něho ponoří na 5-10 min. a potom se osuší. Tímto způsobem získáme
jemných, průsvitných nádechů různých barev. Může se nám však stát, že pokud
vejce stále neobracíme, barva chytí nestejnoměrně.
Druhý způsob je za tepla, když se vejce vaří se zdrojem
barviva dohromady. Takto získáme ostřejších barev a stejnoměrnějšího
obarvení. Teplota napomůže barvivu vsáknout do skořápky.
Návod:
Na obarvení 8 vajec použít 900 ml vody se dvěma lžícemi octa. Vložit vejce do
kastrolu a zalít je vodou tak, aby je překrývala asi o 3 cm. Přidat přirozený
zdroj barviva, přivést do prudkého varu, snížit teplotu a vařit po 20min.
Vyjmout vejce a opláchnout je vlažnou vodou. Pro ještě sytější barvu, nechat
vejce ponořené v barvivu a dát do chladničky přes noc.
Sytě hnědá vajíčka: uvařit vejce v
900 ml kávy
Světle růžová vajíčka: uvařit 340 g
balíček zmrazených brusinek v 900 ml vody s octem.
Tmavě růžová vajíčka: uvařit 4 hrnky
nakrájených červených řep v 900 ml vody s octem. Stejně připravená vajíčka,
když se ihned po uvaření opláchnou vlažnou vodou, se změní na barvu bezovou.
Zlatavá vajíčka: se docílí
použitím 3 lžic kurkumy na 900 ml vody s octem.
Vejce barvy
sieny pálené: uvařit 900 ml vody s octem a 4 napěchovanými
hrnky slupek z hnědé cibule.
Tmavě levandulová vajíčka: uvařit 900 ml
vody s octem a 4 hrnky zmrazených borůvek.
Světle modrá vajíčka: 2 hlávky červeného
zelí na hrubo nakrájeného, uvařeného v 2.7 litru vody s 8 lžícemi octa. Vejce
ihned opláchnout ve vlažné vodě.
Tmavě modrá vajíčka: stejně uvařená
jako světlemodrá, ale ponechaná v barvivu v chladničce přes noc.
Žlutozelená vajíčka: uvařená v kurkumě
a potom namočená ve studené barvě z červeného zelí. Podobné barvy se docílí
použitím zelených vršků nové mrkve.
Jemně žlutá vajíčka: s přidáním
pomerančové kůry.
|