Představení "Srpen v zemi indiánů"ČT 21.3.2024 od 10:30h

O hře


Skvělá hra Tracyho Lettse, kterou kritici překřtili na „Tři sestry v prérii“ 

Hru August: Osage County, která se v Česku uvádí pod názvem Srpen v zemi indiánů, napsal Tracy Letts v roce 2007. V té době byl již renomovaným dramatikem a jeho hry se hrály po celém světě. Přesto ji i on sám považoval za výjimečnou, a v tomto směru se s ním shodovali také divadelní kritici. Podíváte-li se na internetu na nejrůznější ankety sestavující žebříčky nejlepších divadelních her všech dob, často tam právě tento titul najdete. Letts programově navazuje na velikány americké i světové dramatiky, volí však dnešní prostředky a hra je navýsost originální a současná. Jeho hrdinové touží po lásce a štěstí a musejí se přitom vyrovnat s vlastní minulostí a prohrami.

Inscenaci režijně připravuje Petr Svojtka, který se tak po několika letech znovu vrací k práci s naším souborem. Titul si vybral také proto, že hra nabízí celou řadu skvělých hereckých příležitostí a současně vyzývá k mohutnému inscenačnímu gestu, které sluší velkým divadelním domům, mezi které se bezesporu Divadlo na Vinohradech řadí. Pro herce je to velká výzva, zkoušení bude jistě velmi náročné, ale všichni se moc těší a celý inscenační tým pevně věří, že se společně podaří vytvořit strhující podívanou, která nenechá diváky v klidu.

Dějištěm hry je rodinný dům v Oklahomě, kam se sjede široká rodina, aby pátrala po zmizelém otci. Tři sestry Westonovy se svými partnery a dětmi, nemocná matka Violet i její sestra s rodinou se tak setkávají po mnoha letech. V bizarních dialozích plných sarkastického humoru se postupně mezi řádky začne odvíjet složité předivo vzájemných vztahů. Na světlo světa pomalu vycházejí menší i větší tajemství jednotlivých postav a začíná se ukazovat, že ne vše je v rodině tak idylické, jak by se mohlo na první pohled zdát. Mýtus amerického snu se začíná rozpadat před očima, aby se ukázalo, že jediným nositelem skutečných mravních hodnot je indiánská služebná, která dokáže žít bez přetvářky a v souladu s tradicemi svého kmene. Přece jen ale existuje jistá naděje, že život půjde dál, lidé půjdou dál, i když navěky poznamenaní tím, co udělali a co se dozvěděli na sebe i na své blízké.


Režisér Petr Svojtka si pro svůj návrat na vinohradské jeviště zvolil jednu z nejuznávanějších her současné dramatické tvorby Srpen v zemi indiánů z pera Tracyho Lettse. Jde o velmi ceněný text, který odkazuje k tomu nejlepšímu co americká dramatika 20. století dala světu. Dílo se pyšní prokomponovanou strukturou, výraznými dramatickými situacemi a současně vyzývá k mohutnému inscenačnímu gestu, které sluší velkým divadelním domům, mezi které se bezesporu Divadlo na Vinohradech řadí. Jde o velké vztahové drama, ve kterém nás ovšem autor stále baví svou drsnou ironií a velkou dávkou sarkastického humoru. Pro všechny herce je to velká výzva. Zkoušení bude jistě velmi náročné, ale všichni se moc těší a celý inscenační tým pevně věří, že se společně podaří vytvořit strhující podívanou, která nenechá diváky v klidu.

Premiéra proběhne 22. března 2024 od 19 hodin.

https://www.divadlonavinohradech.com/divadelni-hra/SRPEN-V-ZEMI-INDIANU

Tvůrci

Překlad: Julek Neumann

Režie: Petr Svojtka

Dramaturgie: Jiří Janků

Scéna: Michal Syrový

Kostýmy: Agnieszka Pátá-Oldak

Hudba: Vladimír Nejedlý

Pohybová spolupráce: Petr Nůsek ARGO


Obsazení

Beverly Weston   Svatopluk Skopal
Violet Westonová, jeho žena   Regina Rázlová
Barbara Fordhamová, dcera Beverlyho a Violet   Andrea Elsnerová
Bill Fordham, její manžel   Daniel Bambas
Jean Fordhamová, jejich dcera   Lucie Pokorná / Zuzana Matušková
Ivy Westonová, dcera Beverlyho a Violet   Zuzana Vejvodová
Karen Westonová, dcera Beverlyho a Violet   Markéta Děrgelová
Mattie Fae Aikenová, Violetina sestra   Eva Režnarová
Charlie Aiken, manžel Mattie Fay   Igor Bareš
Malý Charles Aiken, jejich syn   Ondřej Kraus
Johnna Monevata   Antonie Talacková
Šerif Deon Gilbeau   Tomáš Dastlík
Steve Heidebrecht, Karenin snoubenec   Kryštof Rímský


Členové Divadelního klub Aktiv,  mají přednost před ostatními zájemci