Pozvánka na přednášku

Datum přidání: May 25, 2013 5:45:32 PM

FUNKČNÍ POTRAVINY

Přednáší: Prof.Ing.Ladislav Kolář, DrSc

                 Zemědělská fakulta JČU,České Budějovice

                 Katedra aplikovaných rostlinných biotechnologií

30. 5, 16. hod. KK Horká vana Česká 7, Č. Budějovice

Již přes 2000 let je známo, že naše zdraví závisí i na našich stravovacích návycích a na přítomnosti některých živých bakterií v potravě. Naše znalosti o této problematice značně vzrostly v posledních desetiletích.

Co jsou funkční potraviny?

Přijďte se informovat, co můžete udělat pro své zdraví!

Nechť strava je tvojí medicínou.  Hypokratés z Kósu 460  – 377 př. n. l.

Které funkce v lidském těle mohou ovlivnit? Proti kterým nemocem a civilizačním chorobám mohou chránit? Účinné látky funkčních potravin: bakterie mléčného kvašení a bifidobakterie, beta-glukany, lignany, flavonoidy, zhášedla volných radikálů, fosfolipidy, fytosteroly, ubichinony, vybrané vitaminy, kyselina listová, adaptogeny, omega-3 mastné kyseliny, blokátory, supresory a ihhibitory karcinogenese. Které potraviny lze považovat za prokázaně funkční? Jak bychom měli upravit náš jídelníček? Lze věřit reklamě tzv. potravinových doplňků? Zjistilo se, že je potřeba počítat i s vlivem některých specifických složek potravin. Na základě těchto znalostí jsme nyní schopni připravovat nové, zdravější potraviny, jejichž konzumace napomáhá snižování rizika vzniku mnoha chronických a infekčních onemocnění.