Pozvánka na přednášku Diabetes melitus 16.4.

Datum přidání: Apr 15, 2018 1:35:36 PM

Diabetes je pro svůj vysoký výskyt v populaci a závislosti na negativních jevech současného způsobu života pokládán za civilizační onemocnění. K jeho vzniku totiž ve většině případů přispívá život ve stresu, nadměrný příjem energie, nevhodné složení potravy a nedostatek pohybu, tedy faktory, které také velmi často vedou k obezitě. Pouze asi u 8 % diabetiků se onemocnění rozvine na základě vrozených genetických dispozic nebo nějaké druhotné příčiny (např. postižení slinivky břišní, po užívání diabetogenních léků aj.). Nevhodný životní styl však může uspíšit vznik diabetu a komplikovat průběh onemocnění.

Počet registrovaných diabetiků v České republice každoročně vzrůstá. Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky se ke konci roku 2017 s diabetem léčilo více než 861 tisíc pacientů. Jaké typy diabetu rozlišujeme a jaké jsou jejich příznaky?

Diabetes 1. typu: Diabetici 1. typu neprodukují žádný inzulin. Začátek onemocnění u nich probíhá většinou náhle a může být dost dramatický. Provází ho prudký váhový úbytek, velká žízeň a časté močení, někdy i velké nechutenství nebo naopak „vlčí hlad“, zvracení, bolesti břicha nebo i porucha vědomí až bezvědomí. Tento typ diabetu se může projevit v jakémkoliv věku, ale nejčastěji postihuje děti a dospívající.

Diabetes 2. typu: U diabetika 2. typu obvykle pokračuje produkce inzulinu, ale z nejrůznějších důvodů klade organismus překážky k jeho správnému využití a dochází tedy k relativnímu nedostatku inzulinu. Jedná se převážně o onemocnění středního a vyššího věku (vzniká často po 40. roce života) a vedle vrozené náchylnosti podporují jeho vznik nadváha.

Začátek diabetu 2. typu je na rozdíl od diabetu 1. typu často nenápadný a někdy se zjistí až při rozvoji diabetických komplikacích, např. při selhání ledvin, poruchách zraku nebo vředech na nohou. 

Jak předcházet vzniku diabetu 2. typu?

Mezi zásady zdravé životosprávy patří:

- pravidelná a přiměřená pohybová aktivita

- zdravé stravování

- nekouřit

- vyhýbat se stresovým situacím

Základní pravidla racionální výživy

- pestrá strava s dostatkem všech základních živin, minerálů a vitaminů

- pravidelnost v jídle (3-5x denně)

- dostatečný příjem tekutin (1,5 – 2,0 l denně dle individuálních potřeb)

- omezit alkohol – muži max. 20 – 30 g denně = 0,5 l piva nebo 2 dl vína nebo 0,5 dl destilátu, ženy poloviční množství

- omezit solení

- dostatek ovoce, zeleniny, vlákniny (nejvíce vlákniny se nachází v ovoci, zelenině, luštěninách, celozrnných výrobcích) 

- omezit množství živočišných tuků v potravě, upřednostňovat rostlinné oleje a másla na úkor živočišných tuků (máslo, sádlo), 

- omezit tučné potraviny – tučné sýry, uzeniny, smažená jídla, smetanové omáčky, smažené brambůrky, moučníky, plněné sušenky

- omezit druhotně zpracovaná masa: uzeniny, paštiky, sekaná, hamburgery

zdroj: www.ikem.cz

VZP ČR, Nemocnice České Budějovice, SZŠ a VOŠZ Č. Budějovice a Klub Aktiv vás zvou na přednášku MUDr. Marie Löblové na téma DIABETES MELITUS -PREVENCE, PŘÍZNAK ONEMOCNĚNÍ A NOVINKY V LÉČBĚPřednáška se koná v Jihočeské vědecké knihovně, Lidická 1, České Budějovice,

od 14 do 15:30 hod., 1. p., přednáškový sál, uvádí MUDr. I. Krigarová

VSTUP VOLNÝ