29. 5. 10 - 17h Pozvánka na preventivní akci ČPZP
"SPOLU PROTI MELANOMU" nám. Přem. Otakara ČB

O akci "Spolu proti melanomu"

Preventivně vzdělávací program "Spolu proti melanomu" pořádá Česká průmyslová zdravotní pojišťovna již sedmým rokem ve spolupráci s vybranými městy a dermatology. Principem programu je odborné vyšetření pigmentových skvrn na těle klientů, s cílem včasného podchycení nebezpečí vzniku zhoubného melanomu nebo jiných závažných onemocnění či komplikací. Akce je určena pro širokou veřejnost, zdravotní pojištění u České průmyslové zdravotní pojišťovny není podmínkou vyšetření. Všechna prováděná vyšetření jsou dobrovolná a pouze orientační. 

Závěr takto provedeného orientačního vyšetření není nijak závazný. V případě podezření lékaře na některou vážnější formu onemocnění, pozve odborný lékař klienta na detailnější vyšetření v ordinaci, které stanoví přesnější diagnózu. Vyšetření je pro klienty prováděno bezplatně a bez záznamu do zdravotní karty nebo podobných databází. Klienti, kteří podstoupí uvedené dobrovolné vyšetření nemohou nárokovat léčbu na základě tohoto vyšetření.



Co je to Melanom

Rakovina (karcinom) kůže patří v dnešní době k nejfrekventovanějším nádorovým onemocněním. Nejčastějším a nejnebezpečnějším druhem rakoviny kůže je melanom. Nadměrné vystavování kůže přímému slunci bez aplikace ochranného prostředku s vysokým UV faktorem (30 a více) a častá návštěva solária může vést až k rakovině kůže. Nejohroženějšími částmi těla pro výskyt rakoviny jsou ty, které jsou nejvíce vystavovány slunci (záda, ramena apod.). Každý rok je na světě nově diagnostikováno přibližně 160 000 nových případů melanomu, přičemž téměř 48 000 lidí v souvislosti s onemocněním melanomem umírá. V rámci rozvoje cestovního ruchu vzrostl v ČR výskyt melanomu za posledních 30 let až čtyřikrát.