Aditiva nebo tzv. éčka přijímáme ve většině potravin. Je jich kolem 2000 druhů a ne všechny jsou povolené ve všech státech stejně. Jak se v nich vyznat a proč jsou v dnešní době nutností? Archivní díl pořadu ŠTRUNC! ze dne 21. května 2019Z dvojí kvality potravin se stalo ústřední téma českých politických hnutí a stran do evropských voleb. „Je to hrozně smutné, jde o marginální záležitost,“ tvrdí v rozhovoru s Pavlem Štruncem agrární analytik Petr Havel.
Z lidí jsou extremisté ve výživě, ve stravě je informační chaos, neumíme jíst normálně. Jedna dieta správná pro všechny neexistuje. Za posledních patnáct let se zcela změnil pohled na to, co je zdravé, dříve se doporučovalo jíst sacharidy, strašákem byly tuky a cholesterol, dnes je to zcela naopak. Dřív se doporučovalo jíst každé dvě hodiny, dnes se propaguje nízkofrekvenční stravování a jídlo třeba jen jednou nebo dvakrát denně, říká Lukáš Roubík, zakladatel Institutu Moderní výživy.
Celý rozhovor na www.DVTV.cz