22.2. ČT 13h Pozvánka na prohlídku výstavy
MISTŘI RENESANCE

Výstava „Velcí mistři renesance“ odděluje umělecká díla od tradiční muzejní rutiny a činí je hmatatelnými pro široké publikum. Návštěvníci se tak mohou bezmezně ponořit do působivého uměleckého světa velkých starých mistrů a vydat se na vizuální cestu objevování skutečných ikon renesance.

Forma prezentace těchto světoznámých děl, dělá umění snadno srozumitelným i pro laickou veřejnost a děti, a je skutečným potěšením pro každého. 

V neposlední řadě je skutečnost, že portréty vystavené na výstavě jsou známé po celém světě, díky tomu, že byly nesčetněkrát kopírovány či parodovány – včetně reklamy. Dostaly se tak do populární kultury nebo se staly běžným majetkem, jako je Da Vinciho „Vitruviánský muž“, či Michelangelova freska „Stvoření Adama“ (dotek Boha a Adama) které patří k nejznámějším vizuálním projevům evropské civilizace. Z obrazu se stal symbol (života, vztahu člověka k tomu, co ho přesahuje apod.), bývá často citován i parodován.

Více informací o výstavě naleznete na webu https://www.mistrirenesance.cz/

K výstavě je k dispozici audio průvodce, který namluvil Jan Přeučil

 https://renesance.kre.men/

ZVEME VÁS NA SPOLEČNOU PROHLÍDKU VÝSTAVY NA VÝSTAVIŠTI V PAVILONU T2 (blízko Terna - odkaz na mapu)

Termíny prohlídky: ČTVRTEK 22.2. 2023

Začátek prohlídky: 13:00 hodin

Délka prohlídky  90 -120 min. Máte možnost individuálně na výstavě zůstat až do 18h. 

Cena prohlídky naší skupiny je 160,- Kč (ušetříte 60,- Kč)

Běžná cena pro seniory 65+ je 220,- Kč.

Vzhledem k omezenému počtu návštěvníků ve skupině je nutná rezervace pomocí online formuláře níže. 

Členové spolku Klub Aktiv mají přednost před ostatními  

Leonardo da Vinci

Dodnes je Leonardo da Vinci považován za velkého polyhistora a všestrannou renesanční osobnost. Neboť byl nejen malířem a sochařem, ale také architektem, přírodovědcem, anatomem, vynálezcem a konstruktérem, spisovatelem i hudebníkem. Leonardo vyvinul první jednoduchý model vrtulníku. Famózní je i jeho zobrazení lidí, které se od slavného „zlatého řezu“ odchyluje pouze o 1,7 %. Je autorem nejslavnějšího obrazu všech dob, portrétu zvaného Mona Lisa. Znáte i Dámu s hranostajem, či Poslední večeři.


Michelangelo Buonarroti

Michelangelo byl sochař, malíř, architekt a básník. Jeho velkou vášní bylo především sochařství. Celý život si prý potrpěl na svůj vzhled – a zároveň byl fascinován a hnán zobrazováním krásy dokonalého lidského těla. Michelangela lze považovat za jednoho z velice nekompromisních a nejodbojnějších umělců své doby. Michelangelovy světoznámé fresky v Sixtinské kapli, pro které vynalezl vlastní techniku lešení a speciální barevné směsi, patří k nejvýznamnějším uměleckým dílům světa.


Raffaello Sanzio da Urbino

Raphael byl italský malíř a architekt, ale nejvíce se proslavil jako malíř pro své harmonické a vyvážené kompozice a krásné obrazy Madony. Už za svého života si užíval privilegia být znám pouze pod svým křestním jménem. Až do 19. století byl považován za největšího malíře ze všech.


Sandro Botticelli

Botticelli je považován za jednoho z nejvýznamnějších italských malířů a kreslířů rané renesance. Slavná jsou jeho alegorická zobrazení „Jara“ a především „Zrození Venuše“. Použitá technika je extrémně přesná. Malíř dokázal vyjádřit chvatný pohyb figury. Vlasově ostrá čára, připomínající dřevoryt, nejenže přesně vymezuje tvar, nýbrž i kompozičně spojuje obraz. Vytvořil nový ideál ženy, s úzkým obličejem, vysedlou bradou a smutnýma očima.